Bazilikai (Prieskonis)
Bazilikai – vieni seniausių ir populiariausių prieskonių pasaulyje. Kildinami iš Indijos ir kitų tropinių Azijos regionų, kuriuose auginami daugiau negu penkis tūkstančius metų.
Galbūt dėl to bazilikai – neatsiejami italų virtuvės prieskoniai, dažniausiai vartojami Azijos šalių virtuvėse. Jie gali užaugti iki pusės metro aukščio, išleidžia trijų penkių centimetrų ilgio lapelius šilkiniu paviršiumi, sukrauna didelius baltus žiedus. Kvapas ir skonis.
Bazilikai pasižymi ganėtinai aštriu kvapu ir anyžius primenančiu skoniu. Todėl jie puikiai tinka pagardinti pomidorų patiekalus, įvairius padažus, picas, salotas ir makaronus. Tai puikus sriubų, žuvies patiekalų, sūrių prieskonis, tinka dėti į kiaušinių, vištienos, krapų salotas. Kvapnūs ne tik bazilikų lapai, bet ir šakutės, stiebeliai, todėl jų galima dėti į rauginaras ar marinuojamas daržoves. Skirtingai nuo kitų prieskoninių augalų, bazilikai lieka kvapūs ir sudžiovinti.
Patarimas. Bazilikus dėkite prieš patiekdami patiekalą, kad išliktų nepakartojamas jo kvapas ir skonis Jeigu prieskoninius augalus auginsite namuose ant palangės ar balkone, kartu pasisėkite kvapiųjų mairūnų, nes jie taip pat mėgsta šilumą ir lėčiau auga.