Petražolės (prieskonis)
Petražolės – ryškiai žalias dvimetis augalas, kaip prieskonis vartojamas ne tik Europoje, bet ir Amerikos, Vidurio Rytu virtuvėse. Išskiriamos dvi petražolių rūšys: garbanotoji ir plačialapė. Garbanotoji petražolė puikiai tiks patiekalus puošti, nes ši yra silpnesnio kvapo ir ne tokio gero skonio kaip plačialapė.
Garbanotoji petražolė tiks ir garnyrams paskaninti. Užbarsčiusi ant viršaus kapotų petražolių, galite patiekti daugybę patiekalų. Šviežios plačialapės petražolės puikiai dera su žuvies patiekalais, sriubomis ir padažais. Jos išsiskiria švelniu skoniu ir kvapu, tinka su kitomis prieskoninėmis žolelėmis – bazilikais, krapais, svogūnų laiškais. Plačialapių petražolių dėkite gamindama padažus, ypač kuriais gardinsite žuvies patiekalus. Be to, petražolės puikiai tiks ir kaip mari-nato priedas.
Patarimas. Jeigu dvimetes lapines petražoles sodinsite į vazonus, auginkite atskirai nuo kitų prieskoninių augalų, kadangi kaimyninius augalus jos gali užgožti.