Pipirnės (Prieskonis)
Pipirnės kilusios iš Irano, o kaip prieskonis plačiai vartojamos Kaukaze, Vidurinėje Azijoje, Tolimuosiuose Rytuose. Žaliuose pipirnių lapuose yra kalcio, geležies, vitaminų A, B, C ir PP. Savo skoniu jos primena garstyčias ir krienus.
Pipirnių galima dėti į salotas, padažus, jomis apibarstyti sumuštinius. Aromatingos, kartoko skonio pipirnės tinka ir pagardinti sriubas. Šie prieskoniniai augalai vartojami kaip priedas prie mėsos, žuvies, sūrio patiekalų. Jeigu užsiauginsite daugiau pipirnės, galite išsispausti sulčių, kurios gerina virškinimą-tereikia nukirptus lapelius sutrinti į vientisą masę. Gautas sultis gerkite lygiomis dalimis praskiestas šiltu pienu, grietinėle arba medumi. Įsidėmėkite. Pradėjusios žydėti pipirnės maistui netinka. Norėdama turėti pipirnių visą laiką, pasisėkite jų kas dvi savaites.