MEDINIAI VIRTUVĖS REIKMENYS
Dažnai virtuvėje naudojamų medinių lentelių yra daug ir įvairių. Pageidautina jų turėti bent penkias: žaliai mėsai ir žuviai, virtiems produktams, žalioms daržovėms, duonai ir tešloms. Panaudotas lenteles kruopščiai nuplauname, ypač atidžiai tas, ant kurių pjaustėme žalią mėsą ir žuvį – su ūkišku muilu ir geriamąja soda. Galima naudoti metalinį šepetėlį, plikyti karštu vandeniu, trinti smulkiu smėliu. Džioviname pakabintas arba ant grotelių. Plaunamos ir duonai skirtos lentelės. Gerai, kai nuvalome su citrinos žievele, o kartą per savaitę reikėtų patrinti rupia druska.
Ilgainiui lentelės tampa nelygios. Tuomet jas patriname švitriniu popieriumi.
Medinius indus plauname karštomis ūkiško muilo pamuilėmis. Džiovinti reikia kambario temperatūroje, nes prie šildymo prietaisų jie gali sutrūkinėti. Susilankstę mediniai gaminiai išsilygins, jeigu parą juos palaikysime prispaustus tarp dviejų drėgnų rankšluosčių. Indus, kvepiančius pelėsiais, plauname actu parūgštintu vandeniu, o paskui -vandeniu su muilu.
Maisto gamybai naudojamus medinius indus bei įrankius dezinfekuojame svogūnų lukštų nuoviru (gaminiai nusidažo geltona spalva).
Atnaujinti galima patrynus vandenilio peroksidu ir perskalavus karštu vandeniu.
Nedažyti indai nepraleis drėgmės, jeigu iš vidaus (išplovus ir išdžiovinus) ištepsime išlydytu kanifolijos ir vaško mišiniu (santykiu 10:3).
Nedekoruoti šaukštai plaunami geriamosios sodos tirpalu (20-30 g. sodos -1 1 vandens), o paskui skalaujami karštu vandeniu. Galima pakaitinti kalcinuotos sodos tirpale (1 šaukštas sodos – 1 1 vandens). Dekoruoti šaukštai plaunami šiltomis pamuilėmis.