Virtuvės Baldai Ir Interjeras

Virtuvė yra viena iš aktyviausiai naudojamų patalpų ir neretai laikoma jaukiausia vieta būste. Dabar ji gana dažnai jungiama su valgomuoju arba gyvenamuoju kambariais. Toks patalpų išplanavimas turi ir pliusų, ir minusų – jis sukuria erdvės pojūtį, valgio ruošėjas nėra atskirtas nuo „visuomeninio“ gyvenimo, vaikas gali ateiti pas mamą ir su savo žaislais, ir vadovėliais. Tačiau tokiu atveju būtina įtaisyti galingą, tyliai veikiantį garų rinktuvą. Be to, virtuvės dalyje visada turi būti nepriekaištinga tvarka. Geriausia būtų, jei virtuvę nuo gyvenamojo kambario atskirtumėte slankiojančiomis sistemomis.

Sunday SteamingVirtuvės, kaip ir vonios kambario, įrangą planuokite labai rūpestingai, ypač jei patalpa nedidelė. Kad sustatytumėte visus baldus viena eile, reikės maždaug 3-3,5 m ilgio ir bent 180 cm pločio patalpos. Jei virtuvės baldai bus išdėstyti dviem eilėmis, reikės 240 cm pločio (2 x 60 cm spintelėms, 120 cm laisvam plotui). Daugiausia dėmesio skirkite vadinamajam „darbo trikampiui“: plautuvė -viryklė – šaldytuvas. Atstumai tarp šių taškų turėtų būti apie 60 cm; jeigu jie didesni, šeimininkei bus per daug vaikščiojimo, jei mažesni, – susidarys ankštumo įspūdis.

Namuose, kuriuose šeimininkė dirba dešine ranka, virtuvės įranga išrikiuojama iš kairės į dešinę: šaldytuvas, plautuvė, darbo ir šildymo paviršiai. (Jei erdvė apribota, šaldytuvą statykite prie priešingos sienos.) Spinteles įtaisykite taip, kad jų dureles atidarinėtumėte kaire ranka.

Iš anksto apgalvokite, kokio stiliaus virtuvėje jausitės geriausiai – ar tokioje, kur prieskonių indeliai, pamėgti puodukai, dekoratyvinės lėkštės ir virtuvės rykai nuolat yra prieš akis, ar kur viskas paslėpta už durų ir sudėta į stalčius. Pagal savo norą rinkitės arba atviras lentynas, arba daug spintelių su durimis.

Jei parduotuvėje randama gatava virtuvės įranga jums pasirodys pernelyg brangi, užsisakykite tik atskirus elementus – tiksliai išmatuotas duris, šonines ir užpakalines sienas, pagrindus, lentynas, – o sumontuosite savo jėgomis. Dar pigesnis ir originalesnis sprendimas – senuosius virtuvės baldus restauruoti, t. y. atnaujinti – juos perdažyti ir perkonstruoti. ¡vertinkite, kokia yra furnitūros būklė; šie elementai turi būti kokybiški, nes jais naudositės ilgai ir dažnai.

Jei sieninius virtuvės baldus užsisakysite salone arba dirbtuvėje, su baldų projektuotoju tarkitės ne tada, kai remontas jau beveik baigtas, bet kiek įmanoma greičiau, kol dar bus galima išvedžioti kitoje vietoje kanalizacijos vamzdžius ir elektros instaliaciją. Užsisakant virtuvės įrangą baldų salonuose arba pas individualų meistrą, numatykite, kad baldų pagaminimo laikas būtų ne trumpesnis kaip trys mėnesiai.

Virtuvėje – ypač darbo zonoje ant grindų ir virš darbinio paviršiaus prie sienos – praktiškiausia grindų danga yra plytelės. Jei šeimoje auga vaikelis, pagalvokite apie šildomas plytelių grindis

Virtuvės technikos ir baldų išdėstymas

Nothing to eatHappy Furry Friday...Virtuvės technikos ir baldų išdėstymas vienoje linijoje labiau tinka mažoms virtuvėms arba didelei patalpai, kurios viena pusė skirta valgiui gaminti ir valgyti, kita – poilsiui. „Darbo trikampio“ zona šiuo atveju yra išdėstyta vienoje linijoje, ir plautuvė įtaisyta tarp šaldytuvo ir viryklės. Darbo paviršiui tarp įrenginių skirkite 60-90 cm.

Jei virtuvės siauriausiose vietose yra durys ir langai, baldus geriau statykite dviem eilėmis, tačiau toks planavimas netiks, jei virtuvė yra pereinama (šeimininkaudami jūs nuolat kam nors maišysitės po kojomis). Jei renkatės išdėstymą dviem eilėmis, įsitikinkite, ar galima atidaryti abejas spintelių dureles. Atstumas tarp spintelių turi būti ne mažesnis kaip 130 cm. „Darbinio trikampio“ zoną planuokite vienoje pusėje.

Nedidelei kvadrato pavidalo patalpai labiausiai tiktų L raidės forma išdėstyti baldai. Tačiau jeigu virtuvė yra didelė, atstumai tarp „darbo trikampio“ kampų gali būti per daug dideli. Tokiu atveju plautuvę ir viryklę statykite maksimaliai arti, tarp jų palikdami vietos darbo paviršiui. Jei patalpa yra labai didelė, planuodami įtraukite ir valgymo zoną.

Išdėstę virtuvės baldus palei tris sienas U raidės forma, turėsite patogiausią „darbo trikampio“ vietą. Idealus variantas, jei užpakalinė siena yra 2,5 m ilgio, o atstumas tarp priešais esančių spintelių – 130 cm. Tokiu atveju vienos spintelės matmenys turėtų būti 60 cm. Jeigu jie mažesni, atrodys per ankšta, jei didesni – teks atlikti daug nereikalingų judesių.

Pastaraisiais metais tapo populiari virtuvės įranga su bufetu („pusiasaliu“). Tai reiškia, kad virtuvės baldų išdėstymas yra papildytas dar vienu paviršiumi, kuris dažniausiai būna įtaisytas patalpos gale ir atskiria virtuvę nuo visos erdvės. „Pusiasalis“ atstoja pusryčių stalą, serviruojamąjį stalą ar baro prekystalį. Paviršiaus aukštis turėtų būti maždaug 110 cm nuo grindų, o virš bufeto būtinai reikia apšvietimo.

Dažniausiai „sala“ naudojama kaip papildymas U arba L raidžių formomis įrengtoje virtuvėje, tačiau šis planavimas tinka tik gana didelei patalpai. Laisvai stovintis stalas yra geras sprendimas, kad prie viryklės / kriauklės / darbo paviršiaus prieitumėte iš visų pusių. Tinkamiausi „salos“ matmenys yra 120 x 120 cm. Vienas racionaliausių sprendimų – „saloje“ įmontuoti viryklę ir pietų stalą arba viryklę ir darbo paviršių. Po juo reikėtų numatyti atviras arba uždaras lentynas iš visų keturių pusių.

Kad ir kokį virtuvės baldų išdėstymą pasirinktumėte, išsiaiškinkite, ar jis nekliudys prijungti prie kriauklės ir indaplovės šilto ir šalto vandens.

Elektros jungikliai. Juos veikiausiai įtaisys specialistas, tačiau jums jau iš anksto reikia apgalvoti, kur ir kiek jungiklių reikės. Stenkitės numatyti, kur stovės elektrinis virdulys, skrudintuvas, virtuvės kombainas ir kiti elektros įrenginiai, kad laidai nesidriektų per darbo paviršių, o dėl jungiklių trūkumo netektų perplanuoti virtuvės. Įjungimo į elektros tinklą reikės ir šaldytuvui, ir indaplovei, šaldikliui ir garų rinktuvui (jam jungiklį geriau planuokite aukštai).

Kriauklė. Įsigydami virtuvės kriauklę, atkreipkite dėmesį ir į jos dizainą (kaip ji derės prie virtuvės interjero), ir į kokybę. Gera kriauklė yra atspari vandens temperatūros svyravimams ir mechaniniam poveikiui, jai nekenkia buitinės chemijos priemonės, atspari nusidėvėjimui. Dažniausiai kriauklės susideda iš vienos arba kelių (paprastai dviejų) plautuvės dalių arba vonių, turinčių apskritą arba stačiakampę formą. Dabar kriauklės gaminamos iš nerūdijančiojo plieno (patvarios, praktiškos), akmens masės (įvairių spalvų ir dizaino, atsparios staigiam šilumos poveikiui), fajanso arba porceliano (lengvai valomos, gražiai atrodo). Pigiausios ir mažiausiai pretenzingos yra emaliuotos ir ketaus kriauklės, bet ar jos tiks šiuolaikiniam interjerui?

Viryklės

Montreal KitchenPlanuodami virtuvės įrangą, pagalvokite, ar norite įsigyti klasikinę viryklę (su kaitlente ir orkaite), ar tik įmontuojamą kaitlentę. Valgio gaminimo paviršiaus medžiagos gali būti įvairios: emaliuotas ar nerūdijantysis plienas arba stiklo keramika. Dujinė viryklė su emaliuoto plieno paviršiumi yra pigi eksploatuoti ir iš anksto jos nereikia įšildyti, tačiau ji sunkiai valoma. Įmontuojama kaitlentė iš stiklo keramikos yra idealiai gludi, todėl lengvai valoma, tačiau brangesnė.

Orkaitės

Canning Tomato SoupPastaraisiais metais vis populiaresnės tampa atskirai įmontuojamos kaitlentės ir orkaitės, nes akių aukštyje įtaisyta orkaite, be abejonės, yra patogiau naudotis negu klasikinės viryklės orkaite, prie kurios reikia žemai lenktis. Moderniose orkaitėse įrengta valymo sistema, kuri iš orkaitės išsiurbia užterštą orą ir suspaudžia jį į žiedo pavidalo katalizatorių, be to, karšto oro energija vėl nukreipiama atgal į orkaitę ir į virtuvę patenka tik švarus oras. Oro cirkuliacijos sistema leidžia vienu metu keliuose keptuvuose ruošti įvairius patiekalus. Įsigydami orkaitę, išsiaiškinkite, ar joje bus kepamosios grotelės.

Mikrobangų krosnelės

Nors dėl jos „sveikumo“ nuomonės skiriasi, specialistai teigia, jog fizikos požiūriu mikrobangos yra elektromagnetinės bangos, kurios išjudina maisto produktų sudėtyje esančias vandens molekules, dėl to produktai ir sušyla. Mikrobangų krosnelėje galite labai greitai atitirpinti užšaldytus produktus, pasišildyti pietus ir maistą kūdikiams, tausojančiu režimu pagaminti daugelį valgių.

Garų rinktuvai

Idealiai švarų orą virtuvėje gali palaikyti geras garų rinktuvas, kuris įtaisomas kuo arčiau viryklės. Moderniose virtuvėse jis funkcionuoja kaip savarankiškas dizaino elementas, o klasikinio stiliaus virtuvėse būna paslėptas spintelėse. Atsižvelgiant į tai, kur bus įmontuojamas garų rinktuvas, jį pirkdami turėkite galvoje keletą veiksnių – galingumą, motorų skaičių ir triukšmą, kurį kels šis įrenginys. (Valgio gaminimo metu virtuvės orą reikėtų per valandą išfiltruoti maždaug 6-8 kartus.) Plokšti, skėčio pavidalo kupolai turėtų būti 50 cm atstumu virš elektrinių ar dujinių, kitokie modeliai – 65 cm. Visų geriausia, jei garų rinktuvą jungsite su ventiliacijos liuku, tada kvapais ir riebalais užterštas oras bus nuvestas ten. Gerai būtų, kad vamzdis, jungiantis gartraukį su ventiliacijos šachta, būtų kuo trumpesnis ir platesnis. Jei nėra galimybės užterštą orą nukreipti į ventiliacijos šachtą, jį filtruokite pro anglies filtrus. Juos keiskite kartą per metus, o padarytus iš veltinio – dažniau. Metalinius filtrus galima plauti indaplovėje.

Šaldytuvai

Atkreipkite dėmesį ne tik į šaldytuvo dizainą, bet ir į jo talpą bei techninius duomenis. Pirmiausia pasvarstykite, ar virtuvėje geriau tiks atskirai stovintis, įspūdingas šaldytuvas, ar įmontuotas – derantis prie virtuvės interjero.

Jeigu jums rūpi sveikas maistas, rinkitės didelį šaldytuvą, kuriame laikysite savo išaugintas daržoves, uogas, žalumynus, grybus. Moderniuose šaldytuvuose yra trys zonos: viršuje šaldiklis, per vidurį tikrasis šaldytuvas, o apačioje „rūsys“ -vieta, kur vidutinėje temperatūroje galite laikyti šviežius vaisius ir daržoves. Daugumos naujųjų šaldytuvų vidinės sienelės yra padengtos specialiomis antibakte-rinėmis priemonėmis, kurios veikia kaip apsauga nuo bakterijų ir grybelių.

Indaplovės

Inside the DishwasherPlanuodami virtuvę, iš anksto numatykite vietą indaplovei – jai būtinai reikės elektros jungiklio, vandens padavimo ir galimybės nuleisti vandenį į kanalizacijos vamzdį. Dažniausiai indaplovė statoma greta kriauklės spintelės, o nutekamasis vamzdis įrengiamas už indaplovės. Bet kadangi standartinėje virtuvėje spintelės gylis yra 58 cm, o indaplovės – 52 cm arba 43 cm ir 2 cm fasadas – vandens nutekamasis vamzdis įtaisytas už jos, vadinasi, ji neįtelpa į skirtus 58 cm. Geriausia techniką prijungti prie to paties vamzdžio, kaip ir kriauklės, arba visiškai prie pat jos, kad komunikacijas būtų galima pasiekti nuo spintelės pusės. (Tas pats ir su skalbyklėmis, nors pastarosios dažnai būna „seklesnės“.)

Šviesos šaltiniai

Jų būtinai reikia kelių – virš viryklės, kriauklės ir darbo paviršiaus. Jei virtuvės įrangoje yra numatyti keli šviesos šaltiniai visai patalpai apšviesti, patogiausia juos įjungti ir išjungti įeinant į patalpą ir išeinant iš jos, o ne ieškant jungiklio kažkur tarp spintelių. Jei virtuvė yra gana didelė ir nėra sujungta su gyvenamuoju kambariu, jaukią atmosferą sukurs apskritas stalas su žemai pakabintu šviestuvu virš jo.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy