Indai ir jų rūšys

Skaitymo laikas: 2 – 4 min.

porcelianasAnksčiau buvo manoma, kad tik toks stalas atrodo puošnus, kuris serviruotas baltais porcelianiniais indais. Žinoma, baltas porcelianas labai vertinamas ir dabar, nes balti indai gražiai atrodo ant spalvotų staltiesių.

Mūsų dienomis dengiant stalą, išskyrus labai iškilmingus priėmimus, galima labiau pafantazuoti. Vietoj klasikinio pilno 44 arba 74 vienetų servizo gali turėti įvairių lėkščių, žinoma, suderintų, keletą įdomesnės formos salotinių, žodžiu, tokių indų, kuriais serviruotas stalas atrodo originalus ir jaunatviškas. Indus galima komplektuoti pagal savo skonį, fantaziją ir poreikius. Be to, tikriausiai turite ir dovanotų indų. Prie jų priderinkite kitus.

Porcelianas. Tai pati gražiausia, trapiausia ir brangiausia indų gamybai naudojama medžiaga. Porcelianiniai indai laikomi prabangos dalyku. Pirkdama servizą dalimis, rinkitės paprastų formų, neryškių ornamentų arba papuoštus tik juostele indus, kad sudaužius juos būtų lengva papildyti.
Prie porcelianinių indų reikia atitinkamų taurių, stalo įrankių ir staltiesės.

Fajansas. Jis  ne toks plonas ir ne toks trapus, kaip porcelianas. Fajansiniai indai būna labai gražiai dekoruoti, ryškių spalvų, naujoviškų formų, pagaminti pagal senovinius pavyzdžius.
Keramika. Pastaruoju metu labai madingi keraminiai indai. Jie grubesni už fajansinius, dažniausiai vienspalviai, kartais labai gyvų arba tamsių spalvų, dekoruoti liaudiškais ornamentais. Keraminiai indai labai tinka kaimiškam stalui.

Molis. Moliniai indai tvirtesni už keraminius, rudos spalvos. Lėkščių, dubenų vidus  būna padengtas labai šviesia, beveik balta glazūra. Jie daugiausia skiriami kaimiškam stalui, bet gerai derinasi ir su šiuolaikiniais paprastų formų baldais.

Ugniai atsparus stiklas. Tai permatomi, matiniai arba spalvoti indai. Juos patariama naudoti kaip kasdienius indus. Jie gražiai atrodo ant margos staltiesės.

Plastmasė. Dabar gaminami įvairių formų plastmasiniai indai. Jie naudojami kempinge, iškyloje, vaikų stalui. Panaudojus reikia kuo greičiau išplauti.

Kiek reikia turėti indų:

  • 6 plokščias lėkštes (geriau 12); vėliau nusiperkama dar 12;
  • 6 gilias lėkštes arba puodelius sultiniui; vėliau nusipirksite dar 6;
  • 6 lėkšteles desertui ir 6 puodukus; vėliau nusipirksite dar 12;
  • 2-3 salotines arba įvairių dydžių dubenėlius;
  • vidutinio dydžio vazą sriubai;
  • vidutinio dydžio gilų dubenį;
  • vidutinio dydžio apvalų pusdubenį;
  • vidutinio dydžio pailgą pusdubenį;
  • 6 įvairios rūšies puodukus su lėkštutėmis; vėliau nusipirksite dar 6;
  • 3 puodelius be ąselių pusryčiams (tinka sultinio puodeliai)

Visus šiuos indus galite pirkti po vieną ar po du per mėnesį, kad nenukentėtų jūsų biudžetas. Jei turite kur susidėti, taip galite pamažu susidaryti pilną komplektą.
44 vienetų pietų servizą paprastai sudaro 12 gilių lėkščių, 12 plokščių lėkščių, 12 užkandinių lėkštelių, salotinė, vaza sriubai, dubuo daržovėms, 3 plokščios skirtingų formų lėkštės, 2 pusdubeniai šaltiems užkandžiams.
Deserto servizą sudaro 6-12 lėkštelių ir lėkštė pyragaičiams, kartais būna pridėta speciali lėkštė keksui.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2018 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy