Indų Priežiūra
* Emaliuotus, stiklinius ir fajansinius indus galima plauti karštu kalcinuotos sodos tirpalu (25 g sodos litrui vandens), paskui keletą kartų perskalauti švariu vandeniu ir iššluostyti.
* Emaliuotą prisvilusį puodą lengva išplauti, pamirkius jį vandenyje su trupučiu geriamosios sodos. Galima gausiai pabarstyti indą druska ir palaikyti keletą valandų.
* Ant mažos viryklės arba tiesiog ant lankainio, be padėklo, negalima statyti labai didelio emaliuoto puodo: jo dugnas kaista nevienodai, emalis gali sutrūkinėti.
* Pajuodusias aliumininio indo sieneles galima nuvalyti actu suvilgyta vata.
* Aliumininiai puodai ir keptuvės blizgės kaip nauji, jeigu juos pavirinsime tokiame tirpale: 1—1,5 kibiro vandens imti 80—100 g kontoros silikatinių klijų (iš anksto ištirpintų vandenyje), paskui įberti 100—125 g kalcinuotos sodos. Tirpalą užvirinti, į jį sudėti indus ir pavirinti 20—30 min. Tirpalui atvėsus, nuo indų lengva nuvalyti sukietėjusį riebalų sluoksnį.
* Aliumininiai indai bus švarūs ir blizgės, jeigu plaudamos į vandenį įpilsime keletą lašų amoniako.
* Aliumininiame inde neliks pridegusio maisto dėmių, jeigu jas patrinsime tik ką perpjautu obuoliu arba inde pavirinsime vandenį su svogūnais.
* Kad nepatamsėtų aliumininių indų poliruotas paviršius, negalima jų valyti skalbikliais, pelenais, soda, vandenyje išleista kreida, taip pat švitriniu popieriumi, smėliu ir kitomis kietomis medžiagomis.
* Norint pašalinti nuo aliumininių poliruotų indų vidinio paviršiaus tamsų apnašą, reikia pavirinti juose bent kiek actu parūgštintą vandenį, paskui keletą kartų perplauti švariu vandeniu ir sausai iššluostyti.
* Aliumininių indų paviršius išliks blizgantis, jeigu juos periodiškai valysime sausais dantų milteliais, paskui nušluostysime minkštu skuduru.
* Ketinius indus plaukime karštu vandeniu su muilu.
* Pridegusius maisto likučius iš ketinio indo galima nutrinti švitriniu popieriumi arba smulkiu smėliu.
* Melchiorinius indus gerai išvalysime karštu muilo arba hi-posulfito tirpalu. Melchiorinius reikmenis blizginkime muilo ir valytos kreidos mišiniu (lygiomis dalimis).
* Naują keptuvę pirma pakaitinkime su riebalais, paskui patrinkime druska.
* Naujame emaliuotame puode reikia pavirinti vandenį, o aliumininiame — pieną.
* Nuo skardinių indų (kepamųjų skardų, formų) rūdis nutrinsime perpjautu žaliu pomidoru arba perpjauta žalia bulve ir smėliu.
* Prieš vartodamos glazūruotus molinius indus pusę val pavirinkime vandenyje, į jį įpylusios apie stiklinę acto ir įbėrusios du šaukštelius druskos.
* Vartotus molinius indus plaukime pamuilėmis, prireikus pavalykime smėliu arba medžio pelenais.
* Orkaitės skardas pirma plaukime karštu vandeniu, paskui perplaukime ir valykime tiršta geriamosios sodos ir šalto vandens košele, po to sausa švaria šluoste.
* Išsijoję miltus, sietą išvalykime šepečiu arba keletą sekundžių palaikykime virš ugnies.
* Puodą, kuriame prisvilo pienas, lengvai išplausime, įpylę į jį šalto vandens, įbėrę truputį geriamosios sodos ir pavirinę 2—3 min.
* Grafine neliks vyno nuosėdų, jeigu į jį įpilsime šiltų pamui-lių, palaikysime 5—6 val, paskui įbersime geriamosios sodos ir gerai suplaksime. Išvalytą grafiną paskalaukime actu parūgštintu vandeniu.
* Jeigu porcelianinius indus išplausime šiltu vandeniu su trupučiu amoniako, visos ant jų esančios dėmės išnyks.
* Porcelianinius indus gerai išvalysime geriamąja soda, druska, actu arba terpentine suvilgytu skudurėliu.
* Patamsėjusius nuo ilgo vartojimo emaliuotus indus galima išbalinti persoliu. Į karšto vandens pripiltą puodą įberkime šaukštelį persolio ir virinkime apie valandą, paskui rūpestingai išplaukime karštu vandeniu.
* Varinius indus valykime actu (8% tirpale) suvilgyta šluoste, paskui patrinkime kreida.
* Sidabriniai šaukštai blizgės, jeigu tik ką pavartotus įdėsime į karštą vandenį su trupučiu sodos. Kiaušinio trynio tamsių dėmių neliks, pavalius šakutes ir šaukštus pelenais. Dėmės nuo drėgmės išnyks, jeigu sidabrinius reikmenis plausime šiltame acte.
* Nuoviroms pašalinti arbatinuke reikia pavirinti stiprų geriamosios sodos arba acto tirpalą.
* Į vonią negalima pilti labai šalto arba labai karšto vandens, tiktai šiltą. Smarkiai svyruojant temperatūrai, vonios emalis smulkiai trūkinėja, gelsta, ir ją sunku išvalyti.
* Čiaupai blizgės, jeigu juos pavalysime citrinos žievelėmis, paskui nuplausime pamuilėmis ir nušluostysime sausa šluoste.
* Porcelianines vazas, statulėles plaukime šaltu vandeniu, įpylę truputį citrinos sulčių.
* Kambarinių gėlių vazonų lėkšteles-padėklus galima išvalyti valandą palaikius silpname acto tirpale, paskui perplovus.
* Arbatinuką arba kavinuką plaukime taip: pripilkime pilną vandens, įberkime šaukštą geriamosios sodos, užvirinkime, paskui keletą kartų perplaukime šiltu vandeniu.
* Indus, kuriuose buvo laikomi žali kiaušiniai, tešla, pienas, žuvis, silkė, uogienė, iš pradžių plaukime šaltu, paskui karštu vandeniu.
* Rūdis nuo peilių ir šakučių galima nutrinti svogūnu arba citrinos sultimis, paskui juos reikia pavalyti minkštu vilnoniu skudurėliu.
* Pavalyti perpjauta žalia bulve peiliai ir šakutės blizgės.
* Peilius galima gerai nuvalyti kamščiu.
* Sidabriniai ir melchioriniai stalo įrankiai blizgės, jeigu juos pavalysime amoniako ir kreidos tyrele arba 10—15 min palaikysime vandenyje, kuriame virė bulvės.
* Nereikia palikti peilių ant karštos viryklės, nes nuo karščio jie šimpa ir darosi neelastingi.
* Pusvalandį palaikyti silpname valgomosios druskos tirpale stalo peiliai gerai išsigalanda.
* Peilius laikykime atskirai nuo kitų metalinių reikmenų: liesdamiesi su šakutėmis, šaukštais ir kitais įrankiais, peilių ašmenys greitai šimpa.
* Mėsamalę geriausia tepti glicerinu — nuo jo nelieka pašalinio kvapo ir prieskonio.
* Mėšamalė bus švari, ja permalus sudžiūvusios duonos, džiūvėsių arba balto popieriaus.
* Norėdamos pašalinti nuoviras iš aliumininio indo, pavirinkime jame vandenį su bulvių lupenomis, paskui įpilkime į jį acto ir palaikykime 2—3 paras.
* Kad užgrūdintume, stiklines dėkime į puodą su vandeniu, įtiesę tarp jų popieriaus, statykime ant ugnies. Vandeniui užvirus, puodą nukelkime, bet stiklinių neišimkime, kol vanduo neatšals.
* Įstrigusias stiklines lengva atskirti, apatinę įstačius į šiltą vandenį, o į virštutinę įpylus šalto vandens,
* Kad, pilant karštą arbatą, stiklinė netrūktų, į ją įdėkime šaukštelį.
* Indų su auksuotais piešiniais negalima plauti sodos tirpalu. Juos reikia plauti karštomis pamuilėmis.
* Stiklinės taurelės, bokalai, fužerai su auksuotais krašteliais plaunami šiltame vandenyje su trupučiu amoniako, paskui perplaunami švariu šaltu vandeniu.