Svečių Susodinimas

sveciaiKasdien prie stalo susėdama labai greitai, nes kiekvienas turi savo vietą. Tačiau kaip susodinti svečius?

Artimiems šeimos draugams visai nesvarbu, kur jie sėdės. Garbingesniems svečiams vietą reikia parinkti. Šeimininkas ir šeimininkė sėda vienas prieš kitą stalo viduryje arba priešinguose stalo galuose. Šeimininko dešinėje sodinama vyriausia arba aukštas pareigas užimanti moteris. Šeimininkės dešinėje – garbingiausio amžiaus arba aukštas pareigas užimantis vyriškis. Šeimininko ir šeimininkės kairėje – asmenys pagal amžių arba pagal pareigas. Stalo gale sodinami vaikai, jaunimas, kiti šeimos nariai. Jei visų pareigos vienodos, tada sodinama pagal amžių. jei pareigos ir amžius vienodi, tada garbingiausioje vietoje sodinami tie, kurie svečiuojasi pirmą kartą. Vedusieji sodinami  garbingesnėje vietoje, negu viengungiai.

  • Geriausia , kad per vaišes vyrai ir moterys sėdėtų poromis. Sutuoktinius galima pasodinti atskirai, išskyrus sužadėtinius.
  • Švenčiant gimimo dieną, sužieduotuves arba kita proga, garbingiausią vietą užima solenizantas arba sužadėtiniai.
  • Sodinant už stalo dar reikėtų atsižvelgti į svečių charakterį, įpročius. Jei svečių daug, galima prie lėkščių padėti korteles su pavardėmis, tada kiekvienas žinos savo vietą.
  • Jei kuris iš svečių laikosi dietos, pagaminkite jam atskirą patiekalą, bet geriausia patiekti tokius valgius, kuriuos gali valgyti visi.

Kiti svečių priėmimo būdai

  • Kad nereikėtų visą laiką sėdėti už stalo, siūlome svečius priimti kitaip. Tada jų galima pakviesti daugiau, taip pat sudaryti linksmesnę aplinką.
  • Stalas- bufetas. Gali būti daugiau mažiau prabangus, daugiau mažiau puošnus, skirtas įvairiam svečių skaičiui. Toks stalas labai patogus, kai svečiai negali atvykti vienu metu, kai neturite nei vietos, nei didelio stalo  arba norite pašokti.
  • Stalas pastatomas prie sienos arba kambario kampe, iki grindų uždengiamas staltiese. Po juo galima laikyti gėrimų butelius, kibirėlį su ledais.
  • Aptarnaujantis asmuo stovi už  stalo- bufeto, arba kiekvienas apsitarnauja pats, jiems padeda šeimininkai ir šeimos nariai.
  • Ant stalo-bufeto nededama brangių taurelių, porcelianinių lėkščių: čia viskas turi būti kuo paprasčiau.
  • Kad nesusimaišytų svečių taurės, jos pažymimos iš popieriaus  iškirptomis užklijuotomis raidėmis arba įdomiais paveikslėliais, su flamasteriu  užrašytais skaičiais ir pan.
  • Padedama daug indelių atliekoms, kartkartėmis jie ištuštinami.
  • Popierinės arba folijos lėkštelės naudojamos kai susirenka labai artimi bičiuliai arba jaunimo pobūvyje.
  • Kėdės sustatomos grupėmis, kad svečiams būtų patogu susėdus kalbėtis.
  • Jei numatoma užtrukti ilgiau, reikia įspėti kaimynus. Tačiau mieste po vienuoliktos valandos stenkitės netriukšmauti.
  • Sėdint už bendro stalo, muzika gali būti nemaloni, o priimant svečius  prie stalo-bufeto lengva muzika, ypač iš pradžių, kol susidarys jauki, draugiška atmosfera, labai tinka. Vėliau, jei nešokama ir užsimezga gyvas pokalbis, muziką reikėtų išjungti.
  • Išeinantiems svečiams vasarą galima pasiūlyti šaltų sulčių, gaivaus gėrimo su citrina; žiemą tinka kava, šokoladas, gal net taurelė gero antpilo.

Jei gyvenate kaime ir turite sodą, svečių galite priimti daugiau. Vasarą stalą-bufetą galima pastatyti klėtyje, pusrūsyje. Patalpos sienos apmušamos medžiaga, išklijuojamos tapetais, papuošiamos gėlėmis, medžių lapais. Pasivaišinę svečiai gali pavaikščioti po sodą, atsisėsti ant pavėsyje pastatytų kėdžių ir suolų.

Šašlykinė. Tai senoviška sumoderninta krosnelė su žarijomis (barbekiu), naudojama mėsai kepti gryname ore. Turėdami tokią krosnelę, vasarą svečius galite priimti tiesiog sode. Čia kiekvienas svečias su malonumu padės valgį gaminti – pamaišys žarijas, papirins, pasūdys, užbers prieskonių ir pan. Pavėsyje prie krosnelės viskas turi būti iš anksto parengta; sudėti iešmai, įvairūs dubenėliai, mėsa, druska, prieskoniai.  Nepamirškite ir  keletos prijuosčių tiems, kurie norės jums padėti, kartu parodyti savo sugebėjimus. Klėtyje, pavėsinėje ar tiesiog sode po saulės skėčiu pastatytą stalą gražiai padenkite, atitinkamais įrankiais serviruokite. Jei svečių daug, geriau tiks stalas-bufetas. Tiek vienu, tiek kitu atveju stalą statykite taip, kad nepūstų vėjas ir nereikėtų sėdėti dūmuose, nes tada dings visas vaišių malonumas.

Gėrimai, žinoma, laikomi pavėsyje šaltame vandenyje arba ant ledo.

Jei jūsų krosnelė maža, nesikvieskite daug svečių, nes iškart iškepti daug mėsos negalėsite ir kitiems svečiams prisieis ilgai laukti.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy