Sriubos
• Sriubos. Įsitikinta, kad dauguma žmonių, kurie nesiskundė sveikata, dažnai valgo sriubą.
• Daržoves sriuboje virkite, kol jos suminkštėja. Kuo ilgiau virsite, tuo daugiau suskils vitaminas C. Kadangi daržovės nevienodai išverda, tai dėkite į puodą ne visas iš karto. Špinatai, salierai, moliūgai verda 10 min., porai—15, kopūstai, žiediniai kopūstai,-gelteklė — 20, morkos, kaliaropės, pupos, žalieji žirneliai — 30, o burokėliai suminkštėja tik po 50 minučių.
• Burokėlius išvirkite atskirai. Į puodą juos dėkite tik baigiant .virti sriubai.
Šviežius pomidorus dėkite į sriubą 10 min., prieš baigiant virti.
• Kol produktai užverda, kaitinkite smarkiai, o užvirus ugnį sumažinkite: smarkiai verdant, daugiau išsiplauna maisto medžiagų, taip pat mažiau išgaruoja kvapiųjų medžiagų. Be to, suyra produktų paviršius.
Prieš dedant į sriubą, morkas, petražoles, svogūnus, salierus reikia perpjauti išilgai. Pjūviu žemyn reikia uždėti ant keptuvės ir pakepinti. Susmulkintą česnaką reikia dėti, į sriubą tuomet, kai ji baigia virti.
Laurų lapelius, pipirus dėkite į sriubą 5—10 min. iki virimo pabaigos. Anksčiau sudėtų prieskonių kvapas susilpnėja, o sriuba nuo jų šiek tiek karsteli.
•Išvirus sriubai, laurų lapelius tuojau pat išimkite. Petražolės, salierai labai pagardina sriubą. Jie dedami likus 20—25 min. iki virimo pabaigos. Prieš dedant į sriubą, saldžiuosius ankštinius pipirus reikia smulkiai supjaustyti ir truputį pakepinti.
• Citrinų rūgštį į sriubas, gėrimus, salotas pilkite ištirpintą vandenyje: ji nelengvai tirpsta. Antraip nelygiai pasiskirstys patiekale.
• Į sriubą dedamą svogūną reikia supjaustyti plonais griežinėliais. Jis visiškai suvirs ir sriuba bus skanesnė.
• Sriubą maišykite iš lėto, ratu. Tada ji bus reikalingo tirštumo ir daržovės nesusitrins.
• Pertrinta daržovių sriuba bus skanesnė, jeigu, baigiant jai virti, įpilsite grietinėlės arba įdėsite sviesto.
• Daržovių sriubos bus skanesnės, jei į greitvirį įdėsite kaulų, kuriuos išpjaustėte iš mėsos ruošdamos kepsnį.
Kad barščiai arba sriuba su kiauliena būtų skanesnė, įdėkite galvijų kaulų.
Barščiai bus skanesni, kai, jiems verdant, įpilsite šviežių spanguolių sulčių. Spanguoles nuplikykite karštu vandeniu, sutrinkite ir perkoškite. Be to, barščiai bus skanesni ir tada, kai išvirusios nenukelsite puodo nuo viryklės, bet, išjungusios ugnį, paliksite aušti.
• Jeigu agurkų sriubai trūksta aštrumo, tai prieš 5—10 min. iki virimo pabaigos įpilkite perkošto ir atskirai užvirinto agurkų sūdymo.
• Raugintų kopūstų sriuba bus skanesnė, jei prieš virdamos kopūstus truputį patroškinsite.
• Jeigu sriuba persūdyta, tai į šaukštą įdėkite gabaliuką cukraus ir įleiskite į puodą. Kai cukrus pradės tirpti, šaukštą ištraukite. Cukrus sugeria dalį druskos. Jeigu sriuba dar per sūri, pakartokite. Vietoj cukraus galima naudoti žalią bulvę. Ją pavirinę, ištraukite.
• Kad perlinės kruopos greičiau išvirtų, 2—3 val. prieš virimą jas pamirkykite.
• Kad virdamos manų kruopos nesušoktų į gumulus, išmaišykite jas šaltame vandenyje, po to pilkite į verdantį vandenį.